Štědrý večer – co měli na vánočním stole naši předkové
autor: RNDr. Šárka Svo... | přidáno: Pátek 8. Prosinec 2017 17:04
Večer 24. prosince měli naši předkové štědrý, neboť měli na vánočním stole mnoho druhů pokrmů. Druhy pokrmů na svátečním stole měly krajové odlišnosti, ale jídelníček měl řadu pokrmů společných, tradičních.
Co naši předkové na Štědrý večer jedli
Jak můžete vidět na mojí fotografii, sváteční stůl byl opravdu pestrý:
- večeře začínala jedením oplatky s medem,
- pak se podávala polévka se zásmažkou (jíškou) a nejčastěji s houbami,
- dále se jedl kuba, tradiční pokrm z krup, hub, hojně dokořeněný česnekem a dalšími ingrediencemi,
- krupičková kaše (nebo hrachová či prosná), která symbolizovala hojnost,
- brambory, většinou jako příloha například k zelí,
- dále se podávalo zelí, čočka, hrách,
- tradičním jídlem byla vánočka zvaná štědrovka,
- často se pekly perníčky,
- nechyběly ořechy,
- a čerstvé i sušené ovoce.
Ryby byly v chudých rodinách vzácností. Spíše byly na vánočních stolech bohatších rodin.
Kategorie:
Další články
21. Květen 2019 |
Léčivé potraviny |
Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.
Sladivost stévie
Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid.
V čisté podobě je prý 200... Zobrazit celý článek.
4. Duben 2019 |
Léčivé potraviny |
Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle.
Co ředkvička obsahuje
Hořčičné oleje a silice,
vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
14. Březen 2019 |
Léčivé potraviny |
Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.
7. Únor 2019 |
Encyklopedie |
O tom, že margaríny nedoporučuji, jsem již psala. Ve zmiňovaném článku si můžete přečíst proč jsou margaríny nezdravé a nevhodné.
Máslo, pokud ho budeme konzumovat jen v rozumné míře, je zdravější. V másle se přirozeně vyskytují vitamíny, hlavně... Zobrazit celý článek.
8. Leden 2019 |
Léčivé potraviny |
Cizrna beraní (nebo také římský hrách) je bobovitá rostlina. Konzumovat lze semena, celé lusky nebo mladé výhonky. Patří spolu s hrachem a fazolemi k nejvýznamnějším luštěninám.
Obliba cizrny vzrůstá a to je dobře, neboť je velmi vhodná do zdravého... Zobrazit celý článek.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- následující ›
- poslední »
Přidat komentář