Kvalitní strava, adekvátní pohyb a dobrá nálada.

Skořice – voňavá a léčivá

Skořice

Skořice je získávána z kůry skořicovníku, stálezeleného tropického stromu. Na produkci skořice jsou využívány hlavně dva druhy a to skořicovník ceylonský a skořicovník čínský. Za kvalitnější je považována skořice ze skořicovníku ceylonského, tato skořice má světlejší barvu.

Skořice je příjemně aromatická, má nasládlou kořeněnou chuť a to díky látce zvané cinnamaldehyd. Je využívána v kosmetice, farmaceutickém průmyslu, používá se do likérů a má léčivé účinky.

Konzumace skořice nám může být užitečná z řady důvodů:

  • Skořice zlepšuje trávení, zahřívá tělo, uklidňuje nevolnosti, průjmy, plynatost, podporuje chuť k jídlu.
  • Zlepšuje krevní oběh, snižuje krevní tlak i hladinu triglyceridů. Snižuje LDL cholesterol. Přispívá k ředění krve a tím i působí proti vzniku krevních sraženin (trombóza).
  • Má desinfekční, antibiotické a antibakteriální účinky. Je účinná proti plísním, bakteriím a virům.
  • Používá se při nachlazení, kašli a virózách. Snižuje projevy revmatismu, bolesti svalů a kloubů.
  • U diabetiků dokáže pozitivně ovlivňovat hladinu cukru v krvi a správně spouštět inzulín (zlepšuje jeho funkci), významně zlepšuje citlivost buněk na inzulín. Pravidelná konzumace skořice snižuje glukózu v krvi až o 30 %.
  • Podporuje funkci mozku a zlepšuje paměť.
  • Podle vědeckých studií působí látky obsažené ve skořici jako prevence Alzheimerovy choroby a zároveň dokážou zmírnit její progresi.
  • Skořice je také účinný antioxidant (více zde) působící proti nežádoucím volným radikálům (více zde).

Tip na závěr: k prevenci a také léčbě nachlazení (ale i rýmy, chřipky, angíny) užívejte dvakrát denně 1 lžíci medu smíchanou s ½ lžičky skořice a citronovou šťávou. Med i skořice mají přirozené antibiotické účinky, působí proti infekci.

Podělte se s námi o zkušenosti na FB: Můj talíř - andromenovyziva.cz.

sdílet

Další články

Stévie s beruškou
21. Květen 2019 | Léčivé potraviny | Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.   Sladivost stévie Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid. V čisté podobě je prý 200... Zobrazit celý článek.
Ředkvičky
4. Duben 2019 | Léčivé potraviny | Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle. Co ředkvička obsahuje Hořčičné oleje a silice, vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
Kajenský pepř
14. Březen 2019 | Léčivé potraviny | Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.
Máslo
7. Únor 2019 | Encyklopedie | O tom, že margaríny nedoporučuji, jsem již psala. Ve zmiňovaném článku si můžete přečíst proč jsou margaríny nezdravé a nevhodné. Máslo, pokud ho budeme konzumovat jen v rozumné míře, je zdravější. V másle se přirozeně vyskytují vitamíny, hlavně... Zobrazit celý článek.
Cizrna
8. Leden 2019 | Léčivé potraviny | Cizrna beraní (nebo také římský hrách) je bobovitá rostlina. Konzumovat lze semena, celé lusky nebo mladé výhonky. Patří spolu s hrachem a fazolemi k nejvýznamnějším luštěninám. Obliba cizrny vzrůstá a to je dobře, neboť je velmi vhodná do zdravého... Zobrazit celý článek.

Stránky