Menopauza - akutní příznaky
autor: RNDr. Šárka Svo... | přidáno: Čtvrtek 18. Únor 2016 15:49
Menopauza je přirozený proces, fyziologický děj. Nastává u žen cca mezi 40. – 60. rokem života (v ČR v průměru v 51 letech). Vaječníky pomalu přestávají produkovat pohlavní hormony, především estrogeny. Jejich úbytek je hlavní příčinou všech potíží spojených s menopauzálním syndromem.
Příznaky menopauzy lze rozdělit na akutní, subakutní a chronické. Předmětem tohoto článku jsou příznaky akutní.
Akutní příznaky se dostavují velmi individuálně. Můžou se projevit jak několik let před menopauzou, ale též mohou přetrvávat řadu let po menopauze. Příznaky můžou být velice variabilní.
Jak se akutní příznaky projevují?
- Dostavují se návaly horka a pocení. Návaly jsou pociťovány v horní polovině těla, zejména v oblasti krku a hrudi. Jsou různě dlouhé, trvají zhruba do 5 minut a jejich frekvence je individuální. V noci se označují jako "noční pocení".
- Bolesti hlavy, závratě, bušení srdce, dušnost, svíravý pocit na hrudi, poruchy srdečního rytmu.
- Potíže s trávením (nevolnost, zácpa).
- Obtíže v sexuálním životě.
- Velkou část projevů menopauzy představují psychické potíže, jako pocity úzkosti, sklon ke špatným až depresivním náladám, podrážděnost, nervozita, neschopnost soustředění a další.
- Může se projevovat zvýšená únava a nespavost.
Akutním potížím můžete předejít nebo je zmírnit zdravým životním stylem a stravováním, konzumací potravin s fytoestrogeny.
Kategorie:
Další články
21. Květen 2019 |
Léčivé potraviny |
Stévie sladká je tropická rostlina, která je zajímavá nejen kvůli své vysoké sladivosti (komplex sladivých látek), ale též kvůli léčivým účinkům.
Sladivost stévie
Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid.
V čisté podobě je prý 200... Zobrazit celý článek.
4. Duben 2019 |
Léčivé potraviny |
Ředkvička je kořen ředkve seté letní. Má štiplavou chuť díky hořčičným olejům. Tyto oleje chrání samotnou rostlinu před bakteriemi a plísněmi a stejně tak blahodárně působí i v našem těle.
Co ředkvička obsahuje
Hořčičné oleje a silice,
vitamíny – C... Zobrazit celý článek.
14. Březen 2019 |
Léčivé potraviny |
Na úvod je třeba zmínit, že název kajenský pepř je zavádějící, protože vlastně nejde o pepř, ale o druh velmi ostrých sušených chilli papriček. Český název pepř vznikl nepřesným překladem z angličtiny - pepper znamená jak pepř tak i papriku. Výraz... Zobrazit celý článek.
7. Únor 2019 |
Encyklopedie |
O tom, že margaríny nedoporučuji, jsem již psala. Ve zmiňovaném článku si můžete přečíst proč jsou margaríny nezdravé a nevhodné.
Máslo, pokud ho budeme konzumovat jen v rozumné míře, je zdravější. V másle se přirozeně vyskytují vitamíny, hlavně... Zobrazit celý článek.
8. Leden 2019 |
Léčivé potraviny |
Cizrna beraní (nebo také římský hrách) je bobovitá rostlina. Konzumovat lze semena, celé lusky nebo mladé výhonky. Patří spolu s hrachem a fazolemi k nejvýznamnějším luštěninám.
Obliba cizrny vzrůstá a to je dobře, neboť je velmi vhodná do zdravého... Zobrazit celý článek.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- následující ›
- poslední »
Přidat komentář